За тези, които вярват в “humanism”-a, но не и във феминизма.

Няколко думи за нещата, които изпуснахте, докато не писах в този блог: въпреки, че от почти една година не съм писала тук, не съм се променила особено. Ако не друго, съм (се) научила (на) много нови неща. А, да. Все още съм феминист.

78775d_WomensStrikeForEquality_Gordon-1

Думата феминист започна да се използва едва в последно време в България, при това все още с тънки гласчета и тайното желание никой да не те е чул, че казваш думата, опази боже. Тъй като специално в тази държава последните месеци често се гледа нагоре, със затаен дъх, към запада, хората като че ли започват да откриват нови неща около себе си, по-точно термини. В случая говорим за феминизма – нещо, което от край време съществува, но тепърва навлиза в по-източните държави.

След като се начетох и нагледох на истините на един куп хора реших, че е време и аз да си кажа думата. Ето моят отговор на въпросите, които скептиците отправят към феминистите:

Защо се казва феминизъм, а не “humanism”?

Въпреки, че от първото ползване на думата (1890 г.) са минали много лета и са се променили 10 пъти по толкова времената, думата продължава да има смисъл и до днес, като дори определението се е разширило от “вярата във равни права между мъжете и жените” до “вярата във равни права между мъжете и жените НЕЗАВИСИМО от раса, сексуалност, религия и култура”. За разлика от тоновете компании, които се опитват да променят имиджа си с цел да бъдат в крак с тенденциите, това е реална дума в английския език, която няма смисъл да се променя след като вече значи това, което хората искат. Повечето хора, които задават този въпрос или ги е срам да се наречат феминисти, заради репутацията, която е получила думата след множество нападки от страна на “пренебрегнатите”, или са от гореспоменатите ”пренебрегнати”, за което ще говоря по-долу.

Как така феминистите могат ей така да казват, че мъжете са безполезни, а мъжете не могат да кажат същото за жените?

Когато някой “феминист” каже фраза от този род, то те чисто и просто не са феминисти. Колкото и да парадират с това, докато не се държат с респект към какъвто и да е пол, те всъщност няма да правят нищо по въпроса за равенството, а просто ще носят някакъв нищо и никакъв етикет. Защитаването на нечии права не значи омаловажаването на други. Впрочем, такива изказвания попринцип са недопустими.

Защо феминистите нямат чувство за хумор?

О, феминистите имат предостатъчно чувство за хумор, просто не на всеки му е приятно да слуша шеги направени на гърба на някого, който страда/ е страдал.

Няма логика да гласуваш или защитаваш някого само защото е жена.

Напълно сте прави! Следващ въпрос.

Това е просто предпочитание

Когато “предпочитанието” истински засяга и дискриминира група хора, то се превръща в политическо мнение. “Предпочитам ванилов пред шоколадов сладолед” е предпочитание, “Не бих вярвал на хора с арабско потекло” не е.

e53f0c11b8d432614f1eb0586806df65

Изобщо имаме ли нужда от феминизъм в днешно време?

Въпреки че съвременните държави работят усилено за равни заплати, културните предрасъдъци остават и може още дълго време да останат, ако точно сега изведнъж всички решат, че да, светът е перфектен и всички са щастливи. Защото не е така. Дори жените да имат повече спечелени права от всякога, все още съществуват расизъм, хомофобия и всички останали идиотщини, срещу които (можете ли да повярвате???) феминистите също се борят.

9dc8b8ffe5e70be8ac1edebf3f2187de

Феминизмът не значи да си отваряш сам вратата или да ходиш по улиците гол до кръста. Не значи да не се бръснеш, докато си затваряш очите за несправедливостта около теб и мълчиш от инат и страх, че някой ще те нападне. Значи да проявяваш разбиране и съпричастност към хората около теб, и истинското желание да разбереш чуждата гледна точка.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s