Ревю: “Не казвай сбогом” на Джилиан Флин

  

Ейми и Ник са женени от 5 години. И двамата са писатели, но списанието, в което Ник е писал ревюта отдавна го е съкратило, заедно с още много други. След известно време безработица Ник отваря бар в малкия град, в който е израстнал, подтикнат да се върне от Ню Йорк и двамата с Ейми започват нов живот. 

Ейми, на свой ред, е автор на известна поредица от книги за тийнейджъри, като парите й се трупат… Докато Ник и родителите й не я молят за солидна сума пари. 

Сега, двамата са финансово нестабилни, живеят в невзрачно малко градче и любовта им е на път да замре окончателно. 

Сутринта на 5-тата годишнина Ейми внезапно изчезва и Ник ще трябва да се постарае да не проличи краткото му щастие на спокойствие, защото когато този момент отминава, мрежите на отмъщението се заплитат и разплитат конвулсивно.

Книгата на Флин беше интересно четиво, несъмнено. Фактът, че всяка трета дума беше псувня малко намали удовоствието от четенето, но прощавам този факт, защото историята, замисълът и краят, който показва как в някои случаи никой не е добър, но и никой не получава наказание за действията си, от каквато и степен да са те, се обединяват в една история, която се запомня занапред. 

Персонажите се развиват, особено Ейми, която се променя с всяка глава физически и психически. Манипулации показват истинските страни на героите, които правят публични изявления, представяйки се за някои, които не са. Тайни изплуват на повърхността, като всяка една разкрива една банална частица от обвинението “мъжът, убил жена си”.

Начинът на писане, не се отличаваше с нещо особено. Класически описания. История от първо лице. Както казах, нищо специално.

Сюжетът се развиваше умерено, но достатъчно бързо, за да не ти доскучее. Не знам за вас, но аз лично не обичам протакаване, в добри количества обаче не пречи на развитието на книгата.
Мисълта, която ми беше в главата през цялото време беше “Джилиън Флин е луда. Луда.” , но странностите в книгата само я правеха по-необикновена. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s